Munka, szórakozás, tesztelés

Lévén lehet munkahelyet váltok és egy nem Google+ közösségi oldalhoz mennék dolgozni.

Így be is regisztráltam a Facebook-ra. Pontosan ugyan úgy, mint itt annó, elkezdtem ott írni a tapasztalatokat szépen posztokban. Sok hülyeséggel találkoztam, viszont sok olyannal is, amikre itt már majdnem éve várok. Vegyük is sorra miket írtam le eddig (És mi az amit nem írtam le, de bennem van).

Timeline

Ez egy nagyon király dolog. Önmagában nem sok mindenre jó, de valahogy a két oszloppal könnyebb áttekinteni a bejegyzéseket egy profilon. Nekem bejon. Bár még nem teljesen fogtam fel, hogy miért jó valamit a Timelineról elrejteni, de nem törölni. Például írok egy bejegyzést és nem akarom, hogy a Timeline-on ott legyen, de lássák a haverok? Mivan?

Regisztráció törlése

Régen ezzel az email címmel volt egy Facebook regisztrációm. Ezt nagyon nehezen, de sikerült törölnöm. Meglepődve tapasztaltam, hogy újra kellett regisztrálnom, tehát ténylegesen törölték. Még az URL-ben használt nevem is szabad volt (ne kérdezd mi az… yitsushi… szerinted?) viszont az örömöm egyből alább hagyott, amikor nekiállt ajánlani ismerősőket. Nulla kitöltött profillal. Persze sokan ismerhetik az emailcimemet, de volt olyan, akit ajánlott és régen “ismerősők” is voltunk egy játék miatt, de ő sose láthatta a címemet és amúgy meg semmi közünk egymáshoz még kontinens szinten sem. Most akkor törölt vagy nem?

Blogolás, mint itt

Nah erre alkalmatlan szerintem. Mármint van jegyzet, ami nem tetszik és van poszt, ami meg nulla formázás. A kommenteknél, meg enter aztán el is küldte. A legrosszabb pedig, hogy nincs szerkesztés gomb. Hát ez halál. Ami viszont iszonyatosan hiányzik innen Google+-ról és ott van, az nem más, mint a bejegyzés írása utáni láthatóság állítás. Ha egy bejegyzésem Publikus-ra sikerült, akkor át tudom állítani Close Friends-re.

Barát és követés

Nem egészen vágom, hogy miért jó. Most az hogy barát az van akinek elég tág, van akinek szük. Én innen Google+-ról kb 3-4 embert tudok annak nevezni, míg a való életből, akit ismerek személyesen… … .. is csak 3-4 embert. Nomeg aztán az édesapán Family tag, de nem barátom, hanem az apám, a nagyszülő meg méginkább nem az (már ha élne bármelyik is nekem) de a szomszédom biztos nem az és a volt osztálytársam sem. Sőt nem is érdekel mi van velük. Itt Google+-on ha beköröz valaki, akkor vagy visszakörözöm vagy nem, de ezt ő szinte észre sem veszi. Ha Facebookon küld nekem valaki egy barátkérőt, akkor biza vagy ott fog maradni értesitőként vagy értesül róla, hogy leszarom mi van vele, esetleg visszajelöltem és így besorakozott a 3-4 ember mellé. Mert persze ott a Follow funkció. Van ilyen, akkor miért nem csak az van? Mindegy is. Ahány közösségi oldal, annyi megnevezés és szokás. Továbbléptem és elkezdtem feltölteni a Close Friends csoportot (ez még később előkerül, persze nem a Close Friends, hanem a csoport, mint megnevezés) és ide pakolom a tényleges barátokat. Jelenleg még üres =O

Follow, avagy követés

Érdekes dolog, hogy nem minden profilon van követés funkció. Nagy nehezen megtaláltam, hogy alapértelmezetten ki van kapcsolva, de bekapcsolhatod, hogy kik követhetnek. Alapértelmezett beállítás, hogy csak barátok. Nah de, ha barát valaki akkor így is úgy is követ nem?

Oldalak

Ugyan arra jó, mint itt a Gogole+-on is. Különbség, hogy az oldal “falára”, ha engedi akkor írhatnak mások is.

Csoportok

Nah itt kicsit meg voltam zavarodva, mert amit itt Community-nek neveznek az ott Group. Nade az is Group, amit te csinálsz a barátaidnak, azaz a Körök. Tehát van egy Group, ami az itteni egy Közösséggel egyenlő és van egy Group, ami egy itteni Köröddel egyenlő. Kicsit yavarba ejtő, amikor erről kell beszélni, mert ugye mondjuk megpróbálom elmagyarázni, hogy lehet “köröket” létrehozni és mondom, hogy létrehozol egy csoportot, de a másik fél meg egyből asszociál a közösségre. Tehát a közösségekben mindenki írhat, aki tagja. Publikus vagy privát egy közösség, ahogy itt is. Nem is írnék róla többet, inkább csak a név miatt csináltam ezt a szekciót ;) Annyit azért hozzá tennék, hogy ezt ők is észre vették és önmagán az oldalon List-ként írják a “köröket”, de a help részben többször is Group-ként hivatkoznak rá.

Facebook Android alkalmazás

Nincs. Mármint van, de mégsincs. Eddig azt hittem a Google+ alkalmazás kezd egyre lassabb lenni. A Google+ alkalmazás villámgyors a Facebookéhoz képest. Lassú, sok apró hiba van benne és pár nagyobb, átgondolatlan, nehézkes használni, mert pl nincs gomb, amivel gyorsan vissza lehet menni a fő “falhoz”, hanem legalább 2 vagy 3 kattintás kell hozzá. A reklámok meg. Hát azon besírtam. Nézem mondom van 2 barátom, akik közül egyik se Forexezik és ott figyel legfelül egy poszt egy ilyen oldalról. Majd látom alatta Install gomb van és nem Comment, Like és Share. Innen tudtam, hogy ez biza nem poszt, hanem reklám. Ez látható is az első képen. A VoiceMessage, azaz hangüzenet jó kis móka. Kicsit elszöszöltem mire rájöttem, hogy Tap’n’Hold a működése nem pedig Tap’n’Finish, tehát addig kell nyomni a gombot, amig beszélsz, majd küldés gomb, és újra nyomni, ha beszélni akarsz. Ez azért kicsit elősegíti, hogy rövidre zárd, ha nem akarod, hogy az ujjad elzsibbadjon. 🙂

Profil

Mit ne mondjak, minden beállítható, hogy ki lássa, de nagyon részletesen. Majdnem 2 óra volt mire feltöltöttem a profilom és végignéztem, hogy mit ki láthat. Azt nem tudom miért volt jó kitöltenem olyan mezőket, amiket csak én láthatok, de kitöltöttem, mert jó kisfiú vagyok (kérem a csokimat)

Biztonság

Nah itt jött a hab. Mint megtudtam a Facebook is megcsinálta a 2-step-verification dolgait, azaz a kétlépcsős azonosítást. A poszt melletti képek ezt mutatják be az első kivételével. Van jelszógeneráló alkalmazásonkénti jelszómegadáshoz Androidra és iOS-re érhető el jelenleg “csak”. SMS-ben küldi a belépési kódot, ha ismeretlen gépről lépsz be és csak akkor enged be a jó jelszóval ugyebár, ha a telefon is nálad van ^^.

Ha valaki követni akarja az életutamat ott, akkor minden posztom publikus így látható. Barátnak nem biztos, hogy visszajelöllek, ha bejelölsz, meg amúgy itt is meg fogom osztani mindig a tapasztalatokat, de nem egyesével, hanem így összegezve.

comments powered by Disqus