Ruhák és egyéb anyagok…

Nagyon sok olyan van, amit szeretnék megtanulni, de semmi köze az informatikához. Talán nem titok, hogy számomra az igényes Steampunk öltözködés elsőszámú. Ha látok valakit, aki egy szép ruhát, kiegészítőt elkészít, akkor nagyon írigykedem (pedig azt nem ritkán szoktam).

Ugyan így nagy problémám a háztartás. Bérelt lakás lévén a fafeldolgozás kizárt számomra (egyelőre), mert minél több cuccom van és minél nagyobbak/nehezebbek, annál nehezebb és drágább költözni. Persze van egy másik ága a háztartásnak, mégpedig a textil. Itt kapcsolódik ide az első bekezdés, tehát nem csak úgy random írom a bekezdéseket, hanem biza kapcsolat van közöttük.

Miután megelégeltem, hogy mindenről, ami nem munka csak álmodozom, fogtam magam és jól beiratkoztam egy varrótanfolyamra. Varrógéppel minden szépség. Most az alapokat tanulom. Most pénteken volt az első óra. Kicsit bizar volt, hogy az egész oldal (és bármelyik másik) lányoknak, nőknek emlegeti a látogatót. Tény ritkán vetemedik ilyen tevékenységre hímnemű egyed. Pénteken volt az első óra. Nagyon-nagyon élveztem és már láttam varrógépet 3 méternél közelebbről is ;) A varrógép részeit már ismerem, milyen tűk vannak, milyen cérnák és hogy melyiket mikor érdemes és nem érdemes használni. Ilyen például, hogy van külön farmervarró tű, mert ha nekiesek egy nadrág felvarrásának 80-as tűvel, akkor biza pórul járok. Az is hasznos, hogy van külön sztreccs anyagokhoz tű és varrásminta.

Először nehezemre esett egyáltalán egyenesen varrni a géppel, mert folyamatosan egy szép ívet húzott. A pedál kezelése is nehéz volt elsőre, mert a naponta sokat tekerek, így picit nehéz volt lassan működtetni a varrógépet. Pedál, akkor jól beletaposunk ;)

Végeredményben én már most elértem azt, hogy bármi történik élveztem. Mire végére érek az alapnak és nekikezdhetek a kezdőnek (ahahahah), itthon azért már meg meg tudom majd remélem “szerelni” a problémás dolgokat. Most már van egy olyan minimális tudásom, amivel remélhetőleg tudok majd akár magam is képződni bizonyos irányokba. Minden mást is úgy tanultam meg, hogy elkezdeni volt nehéz utána már viszonylag könnyebb volt haladni.

Kicsit farkasszemet néztem egy varrógéppel, hazaérve néztem egy kapcsolási rajzot és egy nagyon régi típusú lábbal hajtós varrógép mechanikáját is jól megnéztem. Így már sokminden világosabb lett.

Felmerült bennem a kérdés, hogy ha szerzek egy minimálisan felszerelet varrógépet, akkor vajon át tudom-e alakítani kedvemre, hogy pl nagyobb talppal és anyagtovábbítóval jobb tapadást biztosítson az anyagnak. Kiszeparálni a “vissza” gombot a pedálra vagy az mellé, mert valamiért én nem a kezemmel érzem logikusnak, hogy váltom az irányt. Logikusabb lenne a másik lábammal pl ;) De ez majd csak akkor jön elő, ha tudok egy varrógéppel legalább függönyt javítani, megbomlott varrást Noémi (vagy az enyém) ruháin pótolni, foltozni egy nadrágot/szoknyát.

Ugyebár nem titkolt célom (első bekezdés), hogy Noéminek és magamnak is képes legyen varrni ruhadarabokat. Már érzem, hogy jó úton haladok. A már említett varrotanfolyam.com lehetőségeit pedig csak ajánlani tudom.

comments powered by Disqus