Ghost Tapasztalatok

Ígértem és fogok is írni majd, de azt inkább a “[Dev] Folyam.info”-ra, hogy miként lehet értelmesen beüzemelni a Ghost blogoló rendszert. Itt most inkább arra térnék ki, hogy miért váltottam erre és milyen tapasztalataim vannak.

Kezdjük a legelején. Eddig nagyon sok felületet próbáltam már ki. Eddig egyik se fogott meg úgy igazán.

Fontos, hogy

  • egyszerű maradjon és ne adjon 40millió beállítási lehetőséget.
  • úgyan ilyen egyszerű legyen benne írni, tehát ne adjon semmilyen szerkesztőt bele (TinyMCE és társai), mert mind teleokádja a forrást. Írni akarok nem azon szenvedni, hogy ez miért lett publikálás után bold? És az meg?
  • Gyorsan hozzá tudjak nyúlni és ne kelljen 3 könyvet elolvasnom hozzá.
  • Adjon alapból olyan témát, ami tetszetős és támogatja a mobil eszközön való megjelenést is.

Ennyit szeretnék. Asszem. Lehet van még csak az annyira triviális nekem, hogy így eszembe se jut ;)

Ghost?

A többi Folyamon Octopress-t használok, mert kényelmes. Markdown-ban tudok írni, amit nagyon hasznos, hiszen bármilyen szövegdobozban vagy szerkesztőben lehet írni. Nagyon szeretem és várhatóan (nem a Ghost jelenlegi gyengeségei miatt) nem fogom lecserélni őket. Viszont ide a Yitsushi Folyamra nem lenne kényelmes, mert ez pont olyan, amit nem a gépen írok mindig. Nincs előttem egy terminál. Ide más kellett. Én annyira nagy rajongója vagyok a Markdown-nak (szinte az összes dialektusnak), hogy még a saját jegyzeteimet is abban írom.

Megszenvedtem vele mire felpakoltam a Ghost-ot, akár csak lokálisan is. Egyelőre óva intek mindenkit, aki nem akarja fejleszteni, hogy felpakolja. Ha egyszer sikerült, akkor utána már egyszerűnek tűnik és az is. Mondom ezt úgy, hogy van közöm a Node.js-hez is, a deploy-hoz is és a kettőnek együtt se vagyok nagy ellensége.

Először is a jelenleg stabil 0.3.3 nem támogatja az URL megváltoztatását, a legfrissebb master ág már 22 napja igen. Bár lehetne Heroku-n hosztolni, mégsem lehet, mert bármilyen képet beletolsz az ugye el fog veszni, ha élesítést tolsz ki (pl egy frissítés). Azure-on volt a második utam, de ott meg nem tudtam értelmesen belőni csak sqlite3-al (aki ezekből a furcsa szavakból semmit sem ért, ne keseredjen el, lesz ez még rosszabb is), ami pedig kicsit fusztráló számomra. Amúgy sem tűnt túl gyorsnak úgyhogy a régen próbált DigitalOcean kapuin bekopogtam újra és felhúztam rá. Vagyis itt kellett volna kezdenem. Mióta van Ghost, azóta van nekik eleve olyan képük, amit kiválasztasz és van egy Ghost blogod. Ha csak úgy el akarsz kezdeni blogolni vele, akkor ezt ajánlom. Nem kell semmit csinálni szinte, amit meg igen azt nagyon jól leírja a hozzá tartozó cikkük. De ugye ez a 0.3.3, amit nekem még vissza kellett frissítenem.

Sok szenvedéssel még Azure-ra kijavítottam jópár hibát (amit még mindig lusta volna felküldeni az eredeti repóba) és ennek most nagyon örültem. Ilyen volt például, hogy a master ágban nem működött sem az export sem az import. Megcsináltam és most a mozgatás triviális volt. A képeket átmásoltam toltam egy importot és minden beállítást áthozott. ;) Remek.

Egyelőre ez gyorsnak tűnik és stabilnak is.

Kinek ajánlom?

Aki szeret Node.js-t, Handlebars templateket piszkálni és nagyon-nagyon el van kötelezve, hogy hibákat javítson. Egyelőre még a rendszer nincs kész arra, amire jó lenne.

A WordPress Gyilkos

Ha egyszer készen lesz, akkor sem hinném, hogy “WordPress gyilkos” lehet, mivel

  • Nincs hozzá (egyelőre) plugin, ha van is nem sok
  • Téma se sok van
  • Deploy nehézkes lesz amíg a nagy hosting cégek nem állnak be Node.js deploy-ra is.
  • Egyelőre nem látom benne a több ember blogol értelmesen részt. Egy embernek magának jó.
  • Sok ember 100%, hogy hülyét kapna a Markdown-tól ;)

Eddig olyan 600 sor módosításom van a core könyvtár alatt, plusz bár ez az alap téma mégis sok helyen hozzá kellett piszkálnom (például Google+ comment: majd csinálok belőle plugint egyszer, Google Authorship).

Amit viszont nagyon jól csináltak: Iszonyatosan kényelmes benne irni.

Viszont majdnem visszafordultam

Mint írtam ez pont olyan blogom, amit nem gép előtt írok. Nah mégis, mint kiderült, mert nagyon szépen lehet olvasni és nézni mobilon (és táblagépen) a ghost blogokat, de írni nem lehet.

Valamit belepakoltak (tippem szerint ami kiemeli a szerkesztőben is a szövegrészeket) és nem lehet visszatörölni. Ha írsz és elrontasz valamit, akkor azt már csak gépen tudod visszatörölni. A Swype meg néha azért ír hülyeségeket. Persze én is, de amikor erre rájöttem, akkor épp a Swype írt ki valamit, ami nem egyezett azzal, amit én szerettem volna. Ám a probléma ott kezdődött, hogy nem tudtam visszatörölni. Megnyitottam tableten és ott sem. Bemásztam gép elé és befejeztem a cikket ott. Ez is egy szép kör lesz, hogy megcsináljam.

comments powered by Disqus