Szokjál már le!?

Az autó jó. Az autót mindenki szereti. Persze minden dohányos dugja fel magának a büdös és káros dohánylevélmorzsalékát, mert az bizony haszontalan és káros. Az autó nem, egyáltalán nem.

Az autónak nincs haszna, legalábis pont annyi, mint a dohánynak. Kényelmes? Igen. Meg tudod oldani a közlekedést mással? Igen. Bármi más képes kevésbé káros lenni? Igen. A cigaretta kényelmes? Igen. Tudnék mást csinálni helyette? Igen. Akarok? Nem. Leteszem a cigarettát, ha minden önámító faszkalap, aki azt képzeli, hogy a cigaretta káros és, hogy mindenki tegye le, de a saját autójával napjában órákat pöfékel, drágábban, büdösebben és károsabban.

Ha valaki szereti a dohányzást (és itt gondolok mindenféle dohányzásra), akkor ha már haszna nincs, akkor az, hogy annak az embernek örömet okoz, amit tesz. Örömet okoz abban a világban, amit annyian megkeserítenek neki. Legyen szó a szomszédjáról, főnökéről, kollégájáról, a közlekedésről. Bármiről, kinek mi.

Emellett persze az autó nem csak a melletted állót, hanem a 30 méterre állót is mérgezi, sokkal de sokkal durvábban mint az én egy szél cigarettám. Hosszú távon meg még a 300 méterre lévőt is. Amíg elszívok egy cigarettát az utcán (mert már csak ott lehet), addig beszívom, ha arra jársz a benzingőzödet. Ha megállsz mellettem (robogó motorral), amíg én dohányzom (3-4 perc), akkor már-már olyan mintha elszívtam volna 40 doboz cigarettát, csak mert ott dorombolt az autó mellettem és szívtam magamba a büdös és káros kipufogógázt, függetlenül attól, hogy a cigarettámat meggyújtottam vagy sem.

És akkor a dohányosokat szidják, nekik szólnak be, hogy le kellene szokni. Hát kapjátok be, mert az autótiokról is le kellene szokni, sokkal inkább mint bráki másnak a dohányzásról. Nagyon könnyű azt mondani, hogy ne dohányozz, csak mert nem szereted a dohányosokat vagy a dohányt… Akkor én kérdezem:

Van autód? Szoktad vezetni?

Ne tedd! Tedd már le, mert nem szeretem, büdös és káros is, nomeg drága (ezt szoktátok ti is mondani).

Van légkondid? Szokott működni?

Tedd le! Elkorcsosult világunkba talán az egyik legnagyobb energiazabáló készülékről van szó. Nagyon fontos, hogy képesek legyünk a fennmaradó energiánkat beosztani. (persze engem pont nem érdekel, hogy ki milyen légkondit használ, de tudok olyan embert, akit zavarnak a légkondik)

Néhanapján megiszol egy sört?

Az nem káros? Nyaranta kiülni és meginni minden este 1-2 sört. Hja bocsánat, meleg van és valamivel hűteni kell magad miközben a teraszon ülsz, bár bent a lakásban megy a légkondi és hűlik a borod, kint viszont friss a levegő az autódtól mentes kertben, nem sugázoz az arcodba a légkondi. Meleg van így meg kell inni egy sört.

Pénz?

Szokták mondani, hogy mennyi pénz az, amit eldohányzok. Igen, tudom. Egyetlen olyan ismerősöm sincs, aki miután leszokott milliomos lett volna. Van pár ember, aki leszokott és már mondjuk 3 éve nem dohányzik. Mégse lett annyival több pénze. De ha az én pénzemet számolod, számold meg, hogy neked mennyi ami kiesik mondjuk az autód miatt évente? Nem kellene inkább használaton kívül helyezni? Az kényelmetlen volna? Ha eladod az autódat még minidg több pénzt kapsz érte, mint amennyit én eldohányzok egy év alatt. És akkor te beszélsz a pénzről, meg a pazarlásról?

Ha egy hónapban 30 nap van, akkor kb 32 doboz cigarettát veszek, mert van hogy kevesebbet van hogy többet dohányzom. Legyen 35. Kerüljön 1000 forintba egy doboz. Nem kerül még mindig annyiba, de kerüljön. 12 hónap alatt peidg ez összesen 420.000 forint. 1 év alatt ha nem dohányoznék vehetnék egy nagyon olcsó kocsik. Minek? Nem akarok. Persze ha te eladod a kocsidat, akkor akár 2-3 évre is befinanszírozhatod a dohányzásoadt. Aztán a járulékos költségekről ne beszéljünk, ami a benzin, szervíz, kötelező és társai. Havonta simán otthagyod 2 dohányzó ember dohánypénzét.

És van a harmadik típus

Nincs autód, nem dohányzol, nem iszol… Megmondod nekem, hogy tegyem le a cigarettát. Miért? Mi közöd hozzá, hogy mit csinálok? Attól neked jobb, hogy 3 hetente bekommentelsz nekem, hogy “Hát igen abba kellene hagyni!”, ettől jobb lesz? Miért? Inkább sétálj ki és éld az életed, a saját életed és ne az enyémnek próbáld megmondani, hogy merre vegye az irányát. Nincs baj azzal, ha te nem szereted a dohányzást, nincs baj azzal, ha megmondod. Egyszer. Nem többször. És ha más megmondta úgy, hogy te tudsz róla, akkor biza nem kell mégegyszer elmondani ugyan azt, mert attól nem lesz más a helyzet.

Sokan úgy gondoljátok, hogy a dohányzás rossz. Én szeretem. Nem azért nem nem bírom ki nélküle az életet. Igenis kibírom. Órákon, napokon vagy akár heteken keresztül is. Utána sem azért gyújrok rá, mert hujdenagyon széttép a belső állat, hogy én most aztán füstöljek bele az életbe. Nem. Egyszerűen szeretem a (jó) pipadohány ízét, a cigarettával játszani és kikapcsolni kicsit közben. Olyankor nem baszogatnak, mert dohányzom. Ha kimegyek a inni egy teát, simán odajönnek hozzám és kérdeznek, mondanak, utasítanak. Ha kimegyek cigizni, akkor békénhagynak. Amikor dohányzom egy csomó emberrel megismerkedem, akik csak tüzet kérnek, majd beszélgetünk. Van akit így ismertem meg és azóta is sokat beszélünk. Szeretem a (jó) szivart, akár a szivarkát is, ha jó.

Nem, sokan nem azért dohányzunk, mert belénk költözött az ördög és nem tudunk mást csinálni csak dohányozni, mert ha nem tesszük, akkor átváltozunk vérfüstfarkassá. Egyszerűen szeretjük. Van aki mást szeret, én ezt szeretem és nem vagyok kíváncsi arra, hogy kik szerint kellene leszoknom, mert nem fogok 5 vagy 10 vagy 40 ember “Le kellene tenni!” felszolalására felhagyni eme cselekedetemmel.

comments powered by Disqus