EKG

Jóideje volt már, hogy utoljára írtam ide. Nem azért meg eltűntem, csak nem mondanám, hogy sok időm volt úgy bármire is. Persze emellé én még gyorsan bevállaltam 2-3 dolgot ;) Így kell ezt csinálni.

Az elmúlt hetekben a Folyam család dev ágát áttoltam Androgeek alá. Így elvileg már nem csak én írok rá. Mondjuk ez egyelőre még nem látszik, de majd fog. Remélem.

Sokminden máson dolgozom közben és így például az Élő Folyam, mint elindult kezdeményezést is szeretném életre kelteni. Ezt úgy 1 éve próbálom megtenni, csak sok dolgot össze kell szednem, hogy elérjem azt, amit szeretnék vele. Ez a sok dolog nem olcsó, így a legtöbb idő a pénz félretétele. Nyugtat a tudat, hogy már nincs messze a vége és hamarosan mehet On Air minden.

Eközben, mint ahogyan mindenki tudja, élem az életem és örülök mindennek. Legalábbis próbálok. Múltkor valakit megjegyezte, hogy (azért nem idézek, mert nem tudom pontosan hogyan fogalmazott) egy híresebb apuka lettem, mert sokan tudják, hogy apa vagyok — lévén nem titkolózom — és igencsak sok tartalmat toltam ki úgy az életemmel kapcsolatban, aminek kapcsán sokakhoz eljutott a tény, hogy biza van magyarországon olyan ember aki nem szégyenli, hogy egyedül él a lányával. Nekem a megjegyzésében két dolog volt furcsa. Az egyik, hogy szégyenli? Ezt nem értettem, majd kifejtette. Összefoglalva itt arra utalt, hogy nem kerülöm ki a témát, nem érzem kényesnek erről beszélni és írni is merek ezzel kapcsolatban. A másik pedig, hogy híresebb… Nos belegondolva így is lehet fogalmazni ;)

Azóta (ez olyan 1.5 hete történt) én is beszéltem pár emberrel és nagyon pozitív visszacsatolást (visszajelzést?) kaptam. Rájöttem a beszélgetések kapcsán, hogy egy csomó embernek segítettem csak azzal, hogy ezeket leírtam és megtalálták. Volt akinek a saját kapcsolatát sikerült rendezni, volt aki egyedül neveli a fiát, mint anyuka és baromi sok erőt adott neki, hogy 1. nincs egyedül, 2. (ez kicsit fájt nekem) ha egy pasi meg tudja csinálni, akkor ő is. ^^. Utóbbi kicsit felbosszantott aztán majd 1.5 órán át vitatkoztunk. Aztán volt olyan is, akinél nagyjából az tartotta össze a kapcsolatot, hogy nem tudták mit csináljanak a gyerekkel, mert még csak 5 éves, anyuka új pasival volt, apuka pedig igyekezett megoldást találni, mert félt a gyerekkel egyedül maradni. Azóta ő is egyedül neveli a gyereket (ennek kapcsán beszéltem vele) és írt emailt, hogy köszöni szépen, mert nagyon sokat segített az életvitelén, hogy a posztjaim (Google+) erőt adtak neki.

Lényegében ez az egész inkább azért íródott le, hogy

  • Megköszönjem nekik, mert ez nekem is sok erőt ad.
  • Megmutassam, hogy igenis mindig van hova fordulni. Ha nincs más, akkor legrosszabb esetben írj nekem ;)
  • Legyen egy kis bepillantása mindenkinek, hogy mi történt az elmúlt időszakban.

Ezen kívül volt pár megkeresésem munka szempontból, de megírtam mindenhol, hogy szart lapátolni baromira mindegy, hogy hol teszem. Komolyan. Dolgozom, ha átmegyek másik céghez, akkor ott is dolgoznom kell. Feltehetőleg PHP-s munka, lévén magyarországon még mindig képtelenek (tisztelet a kivételnek) átlépni ezen. Nekem baromira mindegy, hogy most egy közösségi oldalnak a kódjába írok be három ciklust vagy egy e-commerce szájtba. Ahelyett, hogy másik gödörben ásnám a saját sírom félévente, inkább megkeresem a kihívást a feladatokban. Lehet így 1 nappal később lesz kész, de legalább nem unom magam és nem keresek másik pöcegödröt. Nomeg az sem hátrány, hogy ahol vagyok ott bár erősen stresszes az életem (nem csak a munka miatt, hanem mert folyamatosan szaladok mindenhova), attól én még élvezem. Itt értelmes a cég ahhoz, hogy lehessen vele egyezkedni. Normálisan le lehet ülni és megbeszélni a problémákat, amit egy másik gödör nem biztos, hogy meg tud nekem adni. Szóval köszi, nem akarok máshol dolgozni, maximum ha nagyon más a munka (és megkapom érte ugyan azt legalább). Aztán van a másik ág. Igen, sokan megtalálják, hogy Ruby-ztam. Sokan látják, hogy Rails-eztem. Nem akarok többet. Ezt próbálom mindenhol kihangsúlyozni, hogy igen van tapasztalatom, tehát ha a munka megkívánja hozzá tudok nyúlni, de nem fogom az életem hátralévő részét Ruby kódok írásával tölteni. Annak meg ugye semmi értelme, hogy elmegyek dolgozni valahova fél évre. Akkor minek mentem?

Magyarország nőjjél már fel kérlek. Igen tudom, hogy 15 éve virágzott a távmunka a fejlesztőiparban, aztán jöttek a köcsögök és átvágták a cégeket, majd leléptek a pénzzel. Jött a bezárkózottság és mindenhol benn kellett ülni a sok fejlesztőnek. Megmondom őszintén, hogy ez nem is baj. Kell az egy légtér a kollégákkal, különben a kedves fejlesztő azt sem tudja, hogy kinek csinálja amit csinál. Azért emeljük már ki a fejünket a homokból kérem és legyünk annyira rugalmasak, hogy ha a kedves fejlesztő azt kéri, hogy most a következő 3 hétben otthonról dolgozhasson, mert mittomén fáj a kislábujjkörme, akkor megtehesse. Persze felügyeld. Sőt fizethetsz is azért, hogy legyen jó felügyelőeszközöd. Hja fizetni nem akarsz? Mert ha bent ül az neked nem kerül plusz pénzbe? Dehogynem csak az nem érdekel. Mindegy ez majd egy másik poszt és valószínűleg inkább majd code.anrogeek-en nyitok rá kategóriát. Amit ezzel mondani akartam, hogy nekem ahol vagyok úgymond kényelmes, mert meg tudom tenni, hogy eltolom a munkarendet, de igen sokan körülöttem nem. Egyszerűen nem fogadják el náluk a munkahelyen, ha valamit otthon csinál. Ha otthon folytatja este amit elkezdett bent, de nem volt elég fitt, hogy haladjon vele és ezt otthon fejezi be, akkor ő egy szorgalmas ember. Ha persze ezt munkaidőben teszi, akkor a dolgát tette, mert dolgoznia kell. Ha persze másnap emiatt később ér be, akkor meg le van harapva a fél feréje, mert késett. Lehet hogy este +4 órát dolgozott, mert megpattant a szikra és rájött hogyan oldja meg a problémát, de nehogy késsen vagy előtt elmenjen.

Heréje… No itt a másik, amire kerestem mostanában valami megoldást. Miért van az, hogy minden 20 fejlesztőből 1 lány van csak? Ok. Ácsmester meg asztalos lehet, hogy kevés lány van, mert ott kell izomzat, de a programozáshoz nem. Legalábbis nem előfeltétele. Persze nem baj ha van, mert valamivel püfölni kell a megrendelőt, ha rossz irányba akar dönteni, vagy épp a kód nem jó akkor valamivel rá kell csapni az asztalra, de nem kötelező a munkához. Ész kell hozzá, logika és megtanult tudás. No meg persze kitartás. Ezt (szerintem) egy nőnemű egyed is képes reprodukálni.

Kedves lányok: tanuljatok programozni… Kérlek ;) Vegyetek példát Ada Byron-ról, Grace Hopper-ről vagy akár egy “kortársról” Maxime Chevalier-Boisvert-ről.

Ha segítség kell induláshoz, akkor szóljatok, keressetek meg bárkit aki ért hozzá. Nagy eséllyel segít. Én biztosan segítek. Lehet, hogy azt mondom 3 hónap múlva, hogy ez nem a te szakmád, de legalább megpróbáltad. Az meg, hogy azt mondom-e neked vagy sem, az nem a nemedtől függ.

Jól elkalandoztam megint. Látjátok ezért mondom, hogy nekem nem probléma csak úgy a semmiről beszélni. Nagyon megy. Forog a kamera és csak úgy pofázok. Hat tehát ott tartottam, hogy eléggé kimaradtam. Nem írtam semmit. Vagy még annál is kevesebbet, de megtapasztaltam, hogy igenis van értelme írnom (valahol a szöveg eleje fele). Igyekszem, majd nem pusztán valamiről írni, hanem csak úgy írni. Tehát ide fogok majd egy csomó baromságot, szép szívárványosat okádni. Miért is? Miről is? No ezt nem tudom ;) De feltehetőleg majd marad az, ami a családban és az életben történik. Semmi szakmai (biztosan lesz 1-2 bekezdés, vagy hosszabb bekezdéshalmaz). Milyen az élet Budapesten, milyen az élet egy gyerekkel, milyen az élet egyedül egy gyerekkel.

Ha bárki szeretné, hogy közzétegyem tapasztalatait, mondandóját, az írja meg nekem és akár névtelenül, akár névvel, akár kivonatolva, de publikálom. Ezt azért írtam le, mert sokan vannak akik ki szeretnének adni valamit magukból, de nem akarnak vagy tudnak létrehozni erre egy felületet maguknak. Valahol logikus is, hogy 1 bejegyzés miatt nem akar valaki egy blogot indítani.

comments powered by Disqus