Elő a Google+ sztorit, az jó lesz a birkáknak és a főnöknek is

Pár hete erősen nem történik semmi. Az Androgeek TeamSpeak szerverén rendszeresen előjött, hogy nincs miről írni úgy igazán. Vannak kisebb hírek, bejelentésszerű valamik, de semmi se történik. Google+ se, Twitter se tolt semmi érdekeset.

Gondolom ez máshol sem volt így. Mindenhol olyan cikkek jelentek meg, amik inkább a “hogyan csinálj ezt”, “hogyan csinálj azt” vagy a “mit csinálj, ha” kategóriába esnek. Mit tesz ilyenkor egy újságíró? Nincs miről írni? Mindig van miről, max ki kell találni.

A TechCrunch is hasonlóan járhatott el. Azt leírni, hogy Vic Gundotra távozik a Google-től ostobaság lenne és minimális lenne az átkattintás. Gondolta, akkor itt az ideje bedobni megint a régi szellemváros szálat. Mindenki agyában elnémúlt már teljesen ez a szó. Csak azok emlékeznek rá, akik akkor jelen voltak és jót nevettek rajta.

Nem tartom kizártnak, hogy akár a Google is beleszólt ebbe, mert neki ez baromi jó reklám. Szóval nem kizárt, hogy a Google kérte meg őket vagy ő adott engedélyt. Van miről írni, az emberek megnézik mi van és úgy általában beszélnek róla. A TC hol húz ebből hasznot? Húúúú… Sok helyen. Kezdve ott, hogy millióan osztják a posztot és mellé kommentbe odaírják, hogy mekkora baromság. Mindegy mit ír mellé, mert megosztja. Azzal, hogy továbbadja az ő ismerőseinek vagy követőinek őket is belevonja, ők is kikattintanak, ők is felháborodnak vagy meglepődnek és továbbosztják. Így működik ez mindenhol. Egy cicás képpel, amin a hátterében a Nescafe logója virít egy bögrén, egy táncoló kutyás videón, amin egy Sony telefonnal a kezében látjuk ahogy jópáran rögzítik az eseményt. Persze mindenkinek megvan a saját véleménye erről. Vagy tetszik vagy nem.

Lépjünk tovább. Miért jó ez a médiának? rengeteg cikk jött le, ami ezt ismét közölte picit más szavakkal és még több cikk, ami ezt cáfolta. Minden egyes online híroldalnak volt miről írnia. Ha mást nem, akkor arról, hogy mit írnak mások. Addig amíg nem történik valami és nem napi 1-2 apróbb bejelentés mellett kell valahogyan leadni az X karakter cikket, mert ki lesznek rúgva, addig ez lesz. Ha lecseng valamiért a Google+ szellemeskedés, akkor elővesznek majd mást. Mondjuk megint előkerül valami szabadalmi vita, vagy csak simán előveszik, hogy az Apple valamiért megint gonosz. Aztán majd jól kijön egy csomó cikk, hogy nem az. Ez a lényeg. Jön egy cikk, ami végigsöpör, majd senki se emlékszik rá csak arra, hogy a másik 300 oldal szerint jó volt. Senki se fog emlékezni fél év múlva, hogy miért szellemváros a Google+ csak arra, hogy sokan írtak róla, hogy nem az. Ez a Google-nek a legjobb, a híroldalaknak van miről írni, a birkáknak meg van miről olvasni és majd jól kikattintanak. Elolvassák a cikkeket, a végén már jót nevetnek az egészen. Ha nem is azonnal, de pár hónap múlva pedig beregisztrálnak és elkezdik használni a szolgáltatást, mert már ők sem tudják, hogy miért, de rájöttek milyen jó is az.

Miért? Beleült mindenki agyába, hogy a Google+ nem halott. Hetekig élnek nélküle, majd mikor már a Google keresőnél századszorra ugrik be első találatnak egy Google+ poszt linkje, akkor ez megerősödik a piciny agyukban. Kicsivel később valamiért beugrik egy újabb találat, hozzászólna, de kell a regisztráció. Hmm… Eddig is kellett, mégse használta. Inkább nem szólt hozzá. A különbség, hogy már el van ültetve a fejében, hogy ez jó.

Mindennel ezt csinálják. Ne csodálkozz. A plakátok sem arról szólnak, hogy te majd jól elolvasod őket, hanem rápillanatasz, bemész a boltba és máris szimpatikusabb az A sampon, mint a B. Mert jobb? Nem. Azért, mert a logója, a színe, vagy bármilye ismerős. Ismerős, mert már láttad. Igen, három sarokkal arrébb egy transzparensen, amit csak 2 másodpercig néztél.

Szerintetek mi lesz a következő hype, amíg nem történik semmi? Legkésőbb a Google I/O-n történnek majd dolgok ?(elvileg), de egyelőre nem nagyon van kilátásban valami robbanás.

Mit lehetne inkább? Mondjuk mi lenne, ha a TC fogná és minden nap kitolna valami cikket egy éppen végetért vagy épp most indult Kickstarter projektről? Áhh azt nem olvasná elég ember és nem osztaná tovább. Marad a szarkavarás, mert arra, hogy mekkora baromságot állított senki se fog emlékezni csak arra, hogy volt valami, kapja a hírlevelet, meg az értesítéseket, meg Like-olta az oldalt… De hogy miért, azt már senki se fogja tudni. A témát meglovagoló szerzők többsége pedig megkapja majd hónap végén a tapsot vagy akár a 40 forint prémiumot is, hogy telefosták a netet.

comments powered by Disqus