Internetadó? Mert célja van.

Nézzük az egészet más szemmel. A kormány szarban van, a kormányközeli emberek szarban vannak az USA felől indult “problémakör” kapcsán. Remélem azért ennek a problémakörnek lesz normális lezárása. Meg azért nézzük meg minden oldalát, mert még lehet hasznos is akár (bár nem valószínű).

Nahszóval kell valami ami eltereli a figyelmet. Mi sem jobb, mint egy teljesen abszúrd adó ;) Legyen ez az internetadó, ez mindenkire hat. Persze csak a netszolgáltatót adóztatják, ami majd szépen ránk tolja a maradékot.

No de, ha ezek után megemelik a kenyér árát 3x annyira, mint most, de nem lesz internetadó, akkor a nép még örülni is fog neki. Csinálnak még valami dohánymutyiszerűséget akár még durvábban.

A képet egy 444 cikkből “loptam”

Sokan nevetnek ezen a 150 forinton. Mi az a 150 forint.

Nah mi is az a 150 forintos internetadó?

Az az egyetlen baj ezzel, hogy nekem azért van 10k-ért 100 megabites netem, mert én nekem itthon napi szinten kell mozgatnom a céges szerverekre/szerverekről/etc nagyon sok gigás dumpokat és buildeket. Nekem nagyjából 1 hét alatt fogy el 50-80 giga (és nem, nem torrent, nem futtatok ilyen hülyeségeket). Ez a letöltésem és a feltöltésem összesen. A feltöltés nagyjból 13-a a letöltésemnek arányaiban. Ez nekem a 10k forintos netembe hogyan szól bele? Persze a UPC majd kifizeti helyettem. Nem. Ha számolok 50 giga per héttel és legyen néha kevesebb így csak 3-al szorzom be a havi keretért: 503150 => 22.500 forint amit extrában generáltam.

A cégnél napi 8x történik meg a szerverekről az adatmentés, (sima SCP másolás kb) amit másol egy alkalommal egy szerverről nagyjából 4 giga (1.8+2.1). A szerverek is bizony magyarországon vannak és ahova a mentés történik azok is. 4 szerver van, amiről megy a mentés.

4G * 4 (server) * 8 (per nap) * 30 (nap)
    => 576.000 Magyar Forint

Csak hogy mi a saját szervereinkről a saját szervereinkre adatmentsünk SQL fájlokat, hogy bármi baj van, akkor vissza tudjuk állítani a lehető legkisebb időkiesessel (ami a backup és a hiba között van)? Ne szórakozzunk már.

A legszebb az egészben, hogy bizony a kiírás alapján a le és a fel is számolva van. Tehát utóbbi esetben a cég még 2x ennyit generál forintban.

No persze ezt valahol a szolgáltatónak kell kisakkoznia, hogy mit tud és hogyan átterelni a felhasználóra, mert hát nem akar ő egy fillért se lenyelni helyettünk.

Milyen lehetőségek vannak?

  1. Lesz egy halom kivétel, amikre nem vonatkozik az adózás.
  2. Még nem lehet tudni, hogy miként de elvileg a társasági adó értékével csökkenthető ez a szám. Ez azért érdekes, mert ha viszont jól játszanak vele, akkor még simán előfordulhat, hogy több normálisan adózó céget fog jelenteni. Mármint meg lehet határozni olyan szabályokat biztosan, ami alapján azért rosszabbul jár a cég, ha nem adózik rendesen, de használja az internetet, míg az aki rendesen adózik az meg szinte semennyivel se fizet többet az internetadó bevezetése után sem.
  3. Kisereglik a nép az országból, lévén nincs normális net, normális áron és nem tudja a Facebook-on megosztott Youtube videókat megnézni, mert akkor hónap végére elfogy neki a T-Home meg a UPC netje is.
  4. Az egészet utolsó pillanatban visszavonják, vagy átalakítják, mivel már nincs szükség a figyelemelterelésre.

Hogyan lehetne átalakítani, hogy az átlag felhasználót ez ne érintse túlzottan?

Ne giga alapon, hanem tera alapon kellene számoltatni. Ergó nem minden megkezdett giga 150 forint, hanem mondjuk:

Az első Terabyte adómentes, utána minden megkezdett Terabyte 160.000 forint (150 forint * 1024 = 153600 forint). Így nehezebb lenne adott felhasználókra átterhelni az adót, hiszen nem egyértelmű azok fogyasztása a nullától. A nagyobb cégeket érinthetné, akik saját szerverparkkal rendelkeznek, a netszolgáltatóknál meg ennél joval nagyobb a teljes adatforgalom. Persze ha valaki otthon baromi nagy illegális FTP tárhelyet üzemeltet, akkor előfordulhat egy ilyen nagy forgalom, de azt meg nem illik amúgy sem.

comments powered by Disqus