Nem kell netadó, avagy egy tüntetés és ami mögötte van

Igen, ma ismét tüntetés volt. Ez úgy érzem egy kicsit erősebb tudott lenni, mint a két nappal korábbi, a vasárnapi. Ott voltam, gyerek is ott volt. De kezdjük az elején. Kérlek olvasd végig és oszd meg, hátha erőt ad valakinek, hogy felemelje a hangját és cselekedni kezdjen.

Kedd délután. Noémi alszik. Korábban mondtam neki, hogy aludja ki magát, mert este megyünk be a városba. 4 óra fele felkelt, majd amíg ébredezett elmagyaráztam neki, hogy mi most tüntetni megyünk, mert az országot vezetni óhajtó embercsoport hülye. Igen ezt a szót használtam, mert ennél csak kevésbé szebb szavakat tudtam volna mondani. Aztán elmondtam neki, hogy itt most nem csak Orbánról van szó, hanem úgy általában a teljes “politikai elit” rétegről. Ez volt az utolsó csepp a pohárban, mert már nem csak hülyeséget csinálnak, de egyenesen oltári nagy baromságot.

Mondtam neki, hogy majd előkerül, hogy az internetadó rossz, de nem azért rossz, mert azt mondják sokan, hanem azért rossz, mert már maga a logika hibás mögötte. Az internetet nem lehet megadóztatni adatforgalom alapján. Van már rajta adó, ami a szolgáltatás díjában, a szolgáltatáshoz kellő eszközök árában már benne van. Ez sem alacsony. Nem is lenne ekkora gond, ha csak simán több pénzt akarnának lehúzni a nyakunkról. Nem. Itt a fő probléma, hogy az internetet akarja. Akarja (és nem akarják) azért, mert itt most kollektíve a parlamentről van szó. Ez már előkerült máskor is korábban, nem csak Orbán Viktor fejében. Ott is hülyeség volt, hát itt sincs másképpen.

Szóval mikor ide jutottam, már majd egy háromnegyed órás kiselőadás után, megkérdezte, hogy “nem csúnya dolog ez?”. Visszakérdeztem, hogy micsoda és a válasz az volt, hogy “parancsolgatni”. Nem igazán értettem, de aztán leesett mikor már vagy a 20. mondatával magyarázta el, amit ő felfogott. Ő lényegében azt látta, hogy páran akarnak valamit, sokan meg nem, de az a pár ember erősebb szavú és így kikényszeríti a dolgait, parancsolgat.

No de nem is ez a lényeg. Megérkeztünk a célállomásra. Voltak nem kevesen, de mire negyed hét lett, hatalmasra duzzadt az ember-tenger. Nem is gondoltam, hogy ennyien eljönnek. Nagyon örültem neki, holott tudom jól, a kedves egypártrendszeri vezetőket pont hidegen hagyja, hogy mi mégis hányan ülünk össze. Nekik egy ez jó kis hippi tábornak tűnhet csak a kis csörgők és dobok helyett zászlóval szaladgálnak az emberek.

Dobos András fotója (még Noémi is skandálta, amit a többiek, például: “Nulla, nulla, nulla, nulla!” vagy éppen “Nem kell netadó!”)

Egy dolog viszont nagyon fájt. A legtöbbet elhangzott mondat a tüntetés alatt az “Orbán takarodj!” volt a tömeg oldaláról. Ezt nagyon sajnálatosan láttam. Persze menjen el és vissza se jöjjön, Hussein-t hasonló dolgokért akasztásra vitték, no de mindegy is. A lényeg, hogy nem erről van szó. Elmehet innen Orbán, itt is maradhat, mert kurvára nem lesz változás. Ha az egész Fidesz-t elküldjük Szibériába közelebbi ismeretséget kötni az éghajlattal és a munkával, akkor se lesz más a helyzet. Az összes többi parlamentben ülő (vagy épp attól jól távol maradó, de fizetést kapó) politikusként fémjelzett köcsögöt el kellene tüntetni és nem hogy magát a politizálást megvonni tőlük, amíg élnek, de még csak szavazati joguk se lehessen és sehol semmilyen komolyabb tisztséget ne tölthessenek be.

Mi lesz ennek a tüntetésnek a következménye?

Lényegében semmi. Lehet csak terelni akart a Fidesz, lehet komolyan gondolta. Ha ezt behozza azzal végképp elássa magát, de ha most visszalép, akkor az olyan mintha saját magát szúrná tökön, nem is egyszer. Ezek után visszalépni az egésztől egyszerűen nem menne nekik, mert ahhoz túlságosan is arrogáns faszok, túl nagy folt esne a nemlétező becsületükön.

Nem, nem fog történni semmi. Megvárják, amíg szépen elcsitul az egész. Megpróbálják majd a szavazást úgy intézni, hogy vagy elnapolják vagy megtartsák, de valamiért pont a nem lesz a végeredmény, csak hogy ne legyen internetadó. Ezek után majd előáll egy random emberrel a kormány, hogy az egész az ő ötlete volt és menesztik. Meg van oldva minden. Mindenki elfelejti, hogy mi volt és még a kormány lesz a jóarc, amiért megtalálta a bűnöst.

Ezt nem szabad hagyni. Itt most nem arról van szó, hogy Orbán mit csinál. Persze arról is. Meg arról is, hogy mit nem csinál, de legfőképpen arról van szó, hogy ahogyan ezt ő megcsinálja az összes többi meg megcsinálná, mert miért ne. Az államnak nem ez kellene, hogy a dolga legyen. Nem hozhat törvényeket egyik napról a másikra, főleg nem úgy, hogy azokról még csak szó sem volt korábban vagy ha igen, akkor az aktuális kormány akkor még ezt elutasította és úgy lett megszavazva, hogy ő ezt elutasítja. Nem hozhatna önkényesen törvényeket.

Mit kellene tenni?

1. Sarkunkra állni

Odamenni és bojkottálni nem csak ezt, de az összes parlamenti szavazást. Mindet. Ha a kormány kicsinálta az ellenzéket, akkor legyünk mi, mi a nép az ellenzék. Tegyünk meg mindent azért, hogy ne tudják megcsinálni a hülyeségeiket.

2. Csoportosulni

Mindenhol igenis felemelni a hangunkat és megmondani, ha valami nem tetszik. Csoportokat létrehozni, akik kocsmákban, kávézókban, tereken, munkahelyeken és óvodákban információt osztanak meg egymással. Megtanítani a gyerekeket (lányok és fiúk egyaránt), hogy álljon ki azért, ha valamit akar, hogy a felnövő nemzedék, ne egy gyáva beszari társadalom legyen, hanem igenis ki merjen állni a véleménye mellett és képes legyen megvédeni magát.

3. Alkossunk egy erős féket

Legyen az országban egy Non-profit szervezet vagy társaság vagy bármi, amihez bárki csatlakozhat, nincs tagsági díj, de aki csatlakozik az minden benyújtott kérvényt aláír. Aláír, hogy adott kérdés népszavazáson dőljön el. Ha van egy 100.000-200.000 főt számláló csoportosulás, aki kérdés nélkül aláírja, hogy népszavazás legyen, akkor elég annak a pár száz embernek figyelnie (akik most is figyelik), hogy mikor kell benyújtani valamit. Biztosan van egy csomó más lehetőség ez nem az én területem. Vannak nálam sokkal okosabb emberek a témában. Nekem nem ez a munkám és nem ehhez igazodik a szaktudásom.

4. Fejlesztők, vagyunk elegen

Indítsunk egy teljesen OpenSource munkát, amihez szépen ingyenesben mindenki hozzárak 1-2 sor kódot. Csináljunk egy olyan kormányportált, ami biztonságos. Csináljunk egy olyan portált, amire köteleznénk az összes politikust, hogy minden bejövő és kimenő pénzt, forintról forintra elérhetővé kell tenni. Egy felületet, ahol minden törvényjavaslatot legalább egy hónappal korábban publikálni kell és lehessen ahhoz szavazni, kommentelni, kérdezni. Minden állampolgár regisztrálhasson ingyen a személyi igazolványával. Ha nem kulturált módon kommentel, akkor időlegesen a kommentelési jogát be lehet szüntetni viszont minden ide kommentelőről lehet tudni, hogy ki is az. Csináljunk egy portált, amin helytől függetlenül lehetne szavazni nem csak népszavazás címszóval adott apróbb-nagyobb kérdésekben, hanem magát a választásokat is tudja kezelni. Lehet, hogy nem lesz készen holnapra, lehet, hogy még jövő ilyenkorra sem lesz kész, de ha el sem kezdjük, akkor sose lesz befejezve az állam pedig láthatóan szarik rá, hogy átlátható legyen a rendszer. Pontosabban nem érdeke. Ok, előfordulhat, hogy kiír egy pályázatot, de azt úgyis olyan ember kapná, aki majd jól nem készül el vele és rá tudják húzni, hogy ez nem azért nem készült el, mert a “nem a rokonom” elbaszta, hanem azért, mert megcsinálta, csak a tesztek után kiderült, hogy nem működőképes Magyarországon és szépen elhitetik a néppel, hogy ez azért nincs, mert a nép nem tudná használni.

5. Szólja, ha tudsz valamit

Tanítsuk meg minden embernek, hogy nem akkor lesz jófej, ha egy vaskosabb borítékot elfogad, hanem ha ezt bejelenti. Akár kapjon mindenki egy jelképes összeget, ha olyan üzletről tud, ami erősen korrupt társadalmi rétegeket érint. Kapjon érte valamennyit, ha tud bizonyítékot és rendezzük le. Tanítsuk meg a népet, hogy attól dagadhat a melle, ha ezeket lebuktatja és nem attól, ha ezekben részt vesz. Ne akarja megoldani okosban vagy nagyon-okosban.

Lehetne még sorolni

Biztosan van millió egy más hasznos ötlet. Egyedül mindenki kevés ezekhez, de nézzétek meg a megmozdulásokat. Nem vagy egyedül. Tudd te is, ő is, mindenki, hogy nem vagyunk egyedül. Mi mind ugyan azt szeretnénk csak néha egy picit másképpen. Ugyan úgy egy élhető, tiszta, átlátható hazát szeretnénk. Szeretnénk, ha nem az lakna jól, aki közel ül a fazékhoz, hanem annyi fazék legyen, hogy mindenki éppen ugyan olyan jól lakjon, de ehhez az kell, hogy összefogjunk. Nem szeretnék erőszakhoz folyamodni, de ha a jelenlegi vezetést máshogyan nem lehet jobb útra téríteni, akkor megteszem. Megteszem még akkor is, ha ezután egy időre mondjuk rácsok mögé kerülök és Noémit nem látom felnőni, mert ha nem teszem meg, akkor látni fogom felnőni egy olyan helyre, ahová nem kívánom senkinek, hogy felnőjön.

Jelezném, hogy nincs mögöttem semmilyen párt, cég vagy bármilyen szervezet. Teljes mértékben magánszemély vagyok. Az ötleteim pusztán “józan paraszti ész” logikát követnek.

Azért írom le, hogy minél több emberhez eljusson, hogy igenis merjen ötletelni. Lehet hibás, lehet rossz az ötlet, de az a hibás és rossz ötlet inspirálhat más jobb ötletet. Az hogy kiírod, elmondod az ötleteidet meglátásaidat, azzal pont azt segíted elő, hogy mások is merni fogják megtenni.

Ne feledd! Merd felvállalni, hogy te is itt vagy és van véleményed. Ha te felvállalod, akkor a szomszédod is felmeri majd vállalni.

A Reuters 100.000 ember ír: Around 100,000 Hungarians rally for democracy as internet tax hits nerve

comments powered by Disqus