A Facebook bejegyzésed nem alanyi jogod

Egy nagyon érdekes bejegyzésbe futottambele. Nem hosszú, így be is másolom. Mivel publikusan lett “elsütve” ezért merem megtenni. Miről is szól? Arról, hogy a Facebook posztok nem alanyi jogon járnak és senki se gondolja, hogy a jogai meg lennének csonkítva azzal, hogy például letiltja a profilját a Facebook. Ugyan ez persze igaz az összes többi közösségi felületre is.

Oláh András írta eme gyöngyszemet:

Csodálkozom mennyien nem értik, hogy a Facebookon való megszólalás nem demokratikus alapjog, hanem egy magán szolgáltatás igénybevétele, aminek a szabályait a Facebooknak van joga megszabni. Az nem a szólásszabadság megsértése, ha valakit kidob az FB, és az sem, ha valakit egy FB csoportból dobnak ki az adminok. Mindegyik magánterulet.

Miért érdekes ez? Miért fogott meg nagyon ez a rövidke bejegyzés? Sokan úgy gondolják, hogy a Facebook profiljuk az övék és azt tesznek ki oda amit akarnak. Egy Facebook csoportba azt írnak amit akarnak. Twitterre is azt teszik ki amit ők szeretnének, ahogyan Pinterestre, Tumblr-re vagy épp a Google+ tengerébe.

Amint egy Twittet törölnek, azonnal hangosak sokan, hogy ez bizony a szólásszabadság fejbelövése volt, mert hát miért szűrik ki, miért törlik vagy épp csak tiltanak le adott profilokat.

Ha te is így gondolod, akkor sajnos nagyon tévedsz. Mivel András bejegyzése elsősorban a Facebook-ra épít, így azon keresztül nézzük meg, hogy miért.

A Facebook Inc. egy cég, aminek van több szolgáltatása is, amit mint felhasználó nyugodtan igénybe vehetsz. Minden szolgáltatásának van egy szabályzata. Ezt a szabályzatot a Facebook akkor módosítja amikor akarja. Egy nagyon furcsa hasonlattal élve, ezt úgy is értelmezheted, hogy a te házadban te döntöd el, hogy a WC papír az most éppen kifelé vagy befelé legyen a tartón. Ha egy vendégednek ez nem tetszik, akkor megkérdezheti, hogy miért így van, de neked még csak meg sem kell indokolnod, ha nem akarod. Ha a Facebook változtat valamit, akkor amennyiben nem tetszik, akkor ott lehet hagyni. Nehéz? No ez meg nem az ő bajuk.

Törölve lett egy bejegyzés. Esetleg ütközik olyan normákkal amiknek, mint cég meg kell, hogy feleljen a szolgáltatás mögött álló pénz? Esetleg olyan tartalom volt, ami eleve ütközött a szolgáltatás használati feltételeivel? Teljesen logikus, hogy törölték. Amennyiben te nem szereted a rovarokról készült képeket és valakit beengedsz a lakásodba, hogy mondjuk igyon vizet, lefürödjön és előtte elmondod, hogy mik a szabályok, majd kirak egy rovarról készült fotót a falra, akkor leszeded? Le hát. Jogoan? Teljes mértékben. Megcsinálja még ezt 4x, te mindig leszeded. Mit csinálsz? Kidobod? Ugye. Az első alkalommal, miután leszeded elkezd veled ordibálni, hogy mit képzelsz magadról, majd megfenyeget, lejárat, akkor mit csinálsz? Kidobod? Hát nem logikus lépés? De.

Ok, tételezzük fel, hogy nem a Facebook moderálta egy bejegyzésedet, hanem egy tőled független csoport. Mondjuk az “Állatbarát” közösségbe posztolsz egy videót, amin 300 millió kutyát kínoznak meg és oda írod, hogy “Remélem, mind így jár”. Törölte a csoport moderátora. Van kérdés, hogy miért? Szerintem nincs.

Legközelebb szerintem mielőtt nekiállsz pattogni, hogy “Dehát ez nem igazságos és mi van a szólásszabadsággal” miután töröltek egy Twitter vagy Facebook bejegyzést, akkor először gondolkodj el, hogy vajon van-e egyáltalán köze a kettőnek egymáshoz és a Twitter vagy a Facebook nem-e esetleg azt csinál az ott közzétett bejegyzésekkel, amit akar? Senki se tart fegyvert a fejedhez, hogy használd.

Indíthatsz saját közösségi oldalt, indíthatsz blogot, saját szerveren, amit a saját pénzeden fizetsz, ami a saját szájad ízének megfelel. Ha valaki odamegy és olyat tesz közzé, ami nem ok, akkor majd lehet elgondolkodsz azon, hogy vajon nem-e kellene inkább törölni. Van blogod? No, akkor engedélyezd, hogy bárki írhasson rá bejegyést. Írj ki egy szabályzatot, hogy minek kell megfelelnie a cikkeknek. Mi lesz, ha ezt valaki nem tartja be? Törlöd a bejegyzését nem? Ja, hogy tegnap még nem volt semmi bajod a kalózkodással, ma meg már igen, mert baszogat a hatóság? Változtatni kell a szabályzaton. Nofene, valaki nem tartja be? Töröljük! No és máris te vagy az epic-gonosz Facebook.

Update #1:

Nem mellékesen jegyzem: Ha az albérletedbe tilos háziállatot vinni és a lakásban dohányozni, majd te mind a kettőt megszeged, akkor bizony kivágnak nagyon gyorsan kérdés nélkül. Keress olyan albérletet ahol lehet, ha ezt szeretnéd tenni.

Update #2:

Ismét köszönöm Andrásnak, hogy rámutatott eme remek XKCD bejegyzésre:

https://xkcd.com/1357/

comments powered by Disqus